Quan necessitaré un arquitecte? Com em pot ajudar a treure el màxim profit d’un espai? Aparentment tots tenim clara la figura de l’arquitecte en un projecte d’obra nova o rehabilitació i quan necessitarem acudir als serveis d’un despatx d’arquitectura.  Però la realitat i l’experiència ens diu tot el contrari. Més enllà de redactar un projecte, de solucionar temes tècnics i constructius, responsabilitzar-se d’una llicència d’obres i coordinar tot el procés, existeix una funció molt més important i imprescindible. Es tracta del punt de partida de qualsevol projecte: l’arquitecte és un professional en crear espais. 

La creació d’espais per part d’un professional va més enllà de realitzar una combinació adequada de materials, colors i elements. L’arquitecte té la formació, l’experiència i els recursos necessaris per transformar els espais segons les necessitats que es desitgen aconseguint treure’n el màxim profit. Intervenen diversos factors durant tot el procés fins a arribar a resoldre un espai de la manera més òptima. A continuació us expliquem la intervenció de l’arquitecte en uns projectes d’exemple on comprovareu la diferència entre l’abans i el després de la intervenció de l’arquitecte.

APARTAMENT A LA COSTA BRAVA

 A la Costa Brava trobem la segona residència d’una família que utilitza aquest apartament per desconnectar i gaudir de les vistes del Mediterrani.

L’estat abans de la reforma compta amb uns espais que podrien ser correctes per moltes persones en un inici, però que fan un canvi de 180º amb la intervenció de l’arquitecte: la nova distribució dels espais fan que l’apartament s’obri a l’exterior, aprofitant les vistes que ofereix i a la vegada guanyant llum i amplitud als espais.

D’altra banda, l’actuació més important: l’arquitecte aprofita l’alçada de l’apartament per encabir una segona planta i guanyar superfície útil que encara farà més agradable i còmode l’estança de la família que el gaudeix.

Per últim: l’estudi dels colors, els materials i la il.luminació adient a l’indret i a la vida d’aquesta família acaben per completar el potencial d’aquests espais.

A continuació us presentem unes imatges d’aquest projecte on queda patent la feina de l’arquitecte:

Fotografies d’estat reformat: El Mueble

Veure el projecte

REFORMA D’HABITATGE A BARCELONA

L’arquitecte disposa de diferents recursos per aconseguir millorar un espai.  L’experiència que té en l’ús i el disseny de mobiliari faciliten aquesta tasca.

Distribuint espais amb el propi mobiliari, aconseguim delimitar zones amb diferents usos sense perdre l’objectiu de crear estances còmodes, que respirin i obertes a la llum natural.

També amb el disseny de mobiliari a mida l’arquitecte pot crear i adaptar les necessitats d’una família com una zona de lectura perfectament integrada amb la resta de l’espai on es troba:

Veure el projecte

FINCA DEL 1.880

Quan parlem d’habitatges que existeixen des de l’any 1880, la necessitat de transformar espais encara és més evident. L’estil de vida ha canviat i les condicions d’habitabilitat s’han de posar al dia. L’arquitecte té el repte d’actualitzar els espais sense perdre l’essència d’aquestes finques i ressaltar aquells elements que la fan especial.

En aquest exemple, es redistribueix completament l’habitatge, intercanviant la zona de dia per la zona de nit i així aprofitar la llum natural i la vida del carrer principal que dóna a la sala d’estar.

Ja no són necessàries tantes habitacions, així que es descompartimenta la distribució inicial per obrir els espais a la llum i l’amplitud màxima.

La sensibilitat de l’arquitecte pels acabats és una part essencial perquè el resultat final sigui excel·lent.

Aquí trobem unes fotografies de l’abans i el després d’aquest projecte:

Veure el projecte

HABITATGE A BARCELONA

Un dels motius principals que mou a l’arquitecte en la creació d’espais, és millorar la qualitat de vida de les persones que els habitaran després de la seva intervenció. És important captar les necessitats del client per treure el millor resultat i per això l’arquitecte estudia cada cas de manera particular adaptant els espais a la vida de les persones: número d’habitacions i de banys, cuina gran o petita, oberta a la sala o no, espais d’oci, superfícies de les estances… Però sempre amb el denominador comú de fer espais còmodament habitables, aprofitant al màxim la llum i adaptats a la vida que se’ls donarà.

Degut a la seva feina i experiència l’arquitecte té una sensibilitat especial i un sentit estètic més enllà dels gustos o les modes. L’assessorament que ofereix en aquest sentit sempre serà argumentat en base a la millor solució del resultat final que busqui el client. 

L’arquitecte tanca el projecte amb els acabats: els detalls completen i reforcen tot el procés de l’estudi de l’espai per acabar de crear l’energia de benestar que es percep quan ens trobem en un espai ben resolt.